KES ON PUZZLEL?

Sunday, January 16, 2011

Pressiteade

16.01.2011 14:33 16. jaanuar 2011. a.

Lähtudes 14. jaanuaril 2011. a. ERR uudistes toodule teatame, et Toomas Maarandi liikmelisus Eesti skaudiorganisatsioonis ja tegevus skaudijuhina on eelmisel aastal seoses tema suhtes alustatud kriminaalmenetlusega peatatud.
Lääne Skautide Maleva juhi kohuseid täidab alates eelmise aasta lõpust Läänemaa skaudijuht Heikki Mutso.

Toomas teavitas meid eelmise aasta lõpus ise omal algatusel sellest uurimisest ja palus oma liikmelisus ja tegevus Eesti skaudiorganisatsioonis peatada. Eesti Skautide Ühingu ja Lääne Skautide Maleva juhatuse otsusega peatati tema kuuluvus skaudiorganisatsiooni ja ta ei ole enam seotud skautliku tegevuse kaudu noortega. Oleme viivitamatult teavitanud sellest ka tema skaudiüksust ja nende lapsevanemaid. Samuti oleme võtnud ühendust selliste juhtumitega tegelenud spetsialistidega, et olla vajadusel valmis nii noorte kui nende vanemate aitamiseks.
Aktuaalse kaamera uudiste vahendusel arvamust avaldanud Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Jüri Pikma sõnul ei ole võimalik olukorda täpsemalt kommenteerida, kuna tegemist on alaealistega seotud juhtumiga. Kutsume üles oma liikmeid igakülgseks koostööks õigusorganitega ja kui kellelgi on pretensioone või muud asjaomast informatsiooni, siis palume pöörduda politseisse, et muuhulgas välja selgitada juhtumi võimalikud seosed tema tegevusega skautluses.
Toomase osas ei ole laekunud tema skaudijuhiks olemise perioodil ühtegi kaebust ei noortelt ega lapsevanematelt või tekkinud kahtlusi tema sobivuses skaudijuhiks. Samuti ei ole Eesti skautluse ajaloos esinenud teadaolevalt sarnast juhtumit.
Teadvustame endile vastutust, mida noorteorganisatsioonina kanname ja oleme tõhustamas korda, kuidas kaasata oma tegevusse vabatahtlikke, et teha omalt poolt parim, et tagada noorte igakülgne turvalisus meie organisatsioonis. Eesti Skautide Ühingu skaudijuhi eetikakoodeksi kohaselt ei tohi skaudijuht seada alaealist olukorda, kus viimane tunneb end ahistatuna. Eesti Skautide Ühingu juhid on selgelt teadvustanud vastutuse lapse ja lapsevanemate ees, et tagada noortele turvaline keskkond tegevuseks ja samuti vastutame oma noortejuhtide tegevuse eest skautluse raames. Praeguseni oleme ennetuse ja noortejuhiks sobivuse tagamiseks korraldanud skaudijuhtidele koolitusi, kus on olnud juttu nii eetilistest tõekspidamistest, mida noortejuhina tuleb arvesse võtta kui ka noorte väärkohtlemise märkamise ja ennetamise temaatikast. Samuti oleme uute juhtide puhul rakendanud nn. vaderi-süsteemi, kus vanem ja kogenum juht on uue juhi tugiisikuks ning ka jälgib tema käitumist skaudijuhina.

Kristjan Pomm
Eesti Skautide Ühingu avalike suhete juht
Tel: 50 97 110
e-mail: kristjan(at)skaut.ee

No comments: